Buurtsoos Java-eiland

Jaaroverzicht 2024

Dit jaar stond natuurlijk in het teken van het vieren van ons 10-jarig bestaan. Op 30 april werd dit uitbundig gevierd met bijna 75 bezoekers.

Het was ook het moment, waarop onze voorzitter Jip van Leeuwen afscheid nam.

Hij was degene die 10 jaar geleden het initiatief nam voor het oprichten van de Buurtsoos en sindsdien met volle inzet leiding heeft  gegeven aan de soos.

Tijdens het jubileumfeest droeg hij het stokje over aan MaryAnne Broekema, die er ook vanaf de eerste dag bij is.

In ons eerste volledige jaar bij Hotel Jakarta was de opkomst bijzonder goed. De prachtige lichte ruimte, de heerlijke koffie (met gebak), het vriendelijke personeel en de gezellige sfeer zorgden ervoor dat bezoekers graag naar de soos kwamen.

Ook onze activiteiten werden goed bezocht en zeer gewaardeerd.

Helaas moesten we dit jaar afscheid nemen van Tomas Brada. Na een lang ziekbed overleed  hij in december.

Voor een paar vaste bezoekers was het om gezondheidsredenen niet meer mogelijk om naar de soos te komen.

Gelukkig mochten we een flink aantal nieuwe bezoekers verwelkomen, zodat elke ochtend druk bezet was.

Het is duidelijk, dat de soos nog steeds in een grote behoefte voorziet.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onze eerste activiteit in januari was een geslaagd uitje naar het Muziekgebouw voor een lunchconcert van Shane van Neerden. Deze Amerikaan met Nederlandse grootouders bleek een virtuoze pianist met een repertoire van “vrije” muziek van oude en moderne componisten. Het werd een verre van traditionele uitvoering Na afloop werd er natuurlijk weer gezellig koffie gedronken. 

Een dag later verraste Hotel Jakarta ons met heerlijk gebak. Het was genoeg voor minstens twee rondjes, wat maar gelukkig ook was, want met zoveel lekkers was het moeilijk een keuze te maken.

De dierenquiz van van Carolien was erg leuk, maar zeker niet gemakkelijk. Toch werd er goed gescoord. door de grote groep deelnemers. 

De komst van een diëtist bleek een groot succes. Sam Gabriel gaf ons goed inzicht, waarom gezonde voeding zo belangrijk is, vooral voor oudere mensen. Ook het lijnen kwam aan bod met o.a. vele nuttige tips over koolhydraten, eiwitten en vetten. De vele aanwezigen konden allerlei vragen stellen, wat ook de nodige interessante informatie opleverde. Op ons verzoek komt hij graag nog een keer terug.

In februari was er geen gastspreker, maar brachten we wel een indrukwekkend bezoek aan de Grote Indonesië-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk. Er waren prachtige objecten bijeengebracht, die een mooi beeld gaven van de schitterende cultuur en de geschiedenis van dit enorme eilandenrijk. Ook was er aandacht voor de eeuwenlange bezetting door Nederland, waarbij geweld bepaald niet geschuwd werd. De foto’s hiervan waren zeer confronterend en bezorgde menigeen een gevoel van schaamte.

Ondanks het slechte weer en enkele zieken was de quiz, bedacht door MaryAnne, toch heel gezellig.

Onze ”eigen” Piet Jan Slot was in maart weer eens gastspreker en deze keer hield hij naar aanleiding van de komende verkiezingen in de Verenigde Staten een college over de geschiedenis daarvan. Ook kwamen de slavernij, de abortuswet en de nodig presidenten aan bod, waaronder natuurlijk Trump. De ruim 30 aanwezigen vonden het bijzonder interessant.

Wij brachten deze maand met een grote groep bezoekers een bezoek aan de Westerkerk, waar we een uitgebreide rondleiding kregen. Als eerste kwam de geschiedenis van de kerk aan bod, net als die van het orgel en de beroemde Westertoren. Die is, net als veel oude kerktorens in Nederland, vanwege de militaire functie als uitkijkpunt sinds 1798 eigendom van de gemeente en dus niet van de kerk zelf. Verder kregen we nog allerlei interessante weetjes te horen over de kerk, waarna afgesloten werd met een kopje koffie.

Jos Harte verzorgde de quiz met vragen over onze hoofdstad en het Amsterdamse dialect.

In april hadden we mevrouw Xing Fen Hu als gastspreker. Zij is kandidaat-notaris en vertelde over het belang van een levenstestament. Een levenstestament is een schriftelijke verklaring, waarin je kunt aangeven wie belangrijke beslissingen over je leven mag nemen wanneer je dat zelf niet meer kan, bijv. over je financiën. Dit onderwerp leeft momenteel onder senioren en er was dan ook veel belangstelling voor haar verhaal. 

De vragen van de maandelijkse quiz, van MaryAnne,  gingen, heel toepasselijk, over de geschiedenis van de Buurtsoos.

Maar alles draaide deze maand natuurlijk om de viering van ons tienjarig bestaan, gevierd in de lounge van Hotel Jakarta. Helaas kon medeoprichter en bestuurslid Ruud door ziekte niet aanwezig zijn. Jip heette alle bijna 75 aanwezigen van harte welkom en nam in vogelvlucht de geschiedenis van de Buurtsoos door. Daarna bood Jip als dank voor de geweldige gastvrijheid de manager van Hotel Jakarta een mooie oude prent van de haven aan.

MaryAnne nam vervolgens, als zijn opvolger, afscheid van Jip als voorzitter. Van alle bezoekers kreeg hij een zgn. Vriendenboek, waaraan velen een pagina hadden bijgedragen. Hij was er duidelijk verguld mee. Als herinnering aan dit jubileum kreeg iedereen een placemat mee naar huis, met daarop foto’s van 10 jaar soos.

Met Cees Holtkamp van de bekende patisserie hadden we in mei weer een bijzondere gastspreker. Hij vertelde uitgebreid over zijn jeugd en hoe hij zijn ambacht leerde in Voorhout. Na een bezoek met zijn klas aan Amsterdam was hij gelijk verliefd op de stad en nam zich voor, daar ooit nog een zaak te beginnen. Dat lukte uiteindelijk op de Vijzelgracht, een zaak die nog steeds bestaat. De rest van het verhaal zouden we later in het jaar horen, want de tijd was om.

Deze maand brachten we een bezoek aan het Pianola Museum. Een bevlogen medewerker vertelde, hoe belangrijk de pianola in het begin van de 20e eeuw is geweest. Ook als je niet zelf piano kon spelen, was het nu mogelijk thuis prachtige pianomuziek ten gehore te brengen. Tienduizenden muziekstukken werden op papieren rollen gezet, een enkele keer op een metalen plaat. We kregen er op verschillende pianola’s een aantal uitvoeringen te horen. Prachtig! Met de komst van de grammofoon was het tijdperk van de pianola echter snel voorbij. Een deel van de vragen van de quiz ging zeer actueel over de Europese verkiezingen. Wat betekende de afkorting van de deelnemende Nederlandse partijen eigenlijk? Dat bleek nog niet eens zo gemakkelijk. Leuk was, dat er aan het eind voor iedereen een prijsje was.

De plaatsnamenquiz van Jos bleek moeilijker dan verwacht, maar zorgde voor veel plezier.

Vaste bezoekster Marije van Urk was in juni onze gastspreker. Zij vertelde over haar nauwe band met haar 18 jaar oudere broer Jan. Vooral de oorlogsjaren kwamen aan bod, waarin hij in het Verzet zat en gearresteerd werd door de Duitsers. De jarenlange gevangenschap kostte hem zijn gezondheid. Tijdens zijn herstel leerde hij zijn vrouw kennen en Marije kwam na hun huwelijk graag bij hen thuis. Het was een indrukwekkend verhaal.

Later deze maand gingen we met een grote afvaardiging naar het Wereldmuseum (voormalig Tropenmuseum), waar we een rondleiding kregen. Na een verhaal over het gebouw zelf kregen we een uitleg over de tijdelijke tentoonstelling over de sari, een met name Indiaas kledingstuk. Ook ons koloniaal verleden kwam uitvoerig aan bod. We sloten ons bezoek af met een drankje in het café van het museum.

Begin juli kwamen Lennie en Ditte iets vertellen over de BuurtBel van Buurtcoöperatie de Eester. Via de BuurtBel worden mensen bij elkaar gebracht, kan er hulp worden geboden bij allerlei problemen, of eventueel doorverwezen worden naar de juiste instanties. Natuurlijk kwam ook de Eestermobiel aan bod, de buurttaxi waarmee je voor een paar euro door een vrijwilliger van en naar diverse bestemmingen gebracht kan worden. Er is hulp genoeg te krijgen, als je er maar om vraagt.

Traditiegetrouw werd er deze maand weer gevaren met de sloep van de zeilschool, met eigenaar Rob aan het roer. Het was prachtig weer en deze keer ging de tocht over het IJ naar de houthavens en terug. Bij de zeilschool werd na afloop nog een kopje koffie of thee gedronken

De gezellige quiz was was deze keer extra leuk, omdat er voor iedereen prijs was.

Buurtbewoonster Lucia, die de Buurtsoos een warm hart toedraagt, had voor zowel de dames als de heren een tasje met huidverzorgingsproducten geregeld. Een geweldig aardig initiatief, dat door iedereen zeer gewaardeerd werd.

Ook de 2e vaartocht was mede dankzij het goede weer zeer geslaagd, met nu een tocht richting de Oranjesluizen.

In augustus deden we het wat rustig aan en was er geen gastspreker. Wel was er nog een vaartocht, waarvan Jip uitgebreid verslag deed. Kapitein Rob voer richting de Ertshaven en het Cruquiuseiland, waar de laatste jaren enorm veel nieuwbouw is gerealiseerd. Via het Scheepvaartmuseum voer Rob weer naar het IJ, waar net een enorm cruiseschip aan het draaien was. Vooral vanaf het water was dit een indrukwekkend gezicht.

De gezellige quiz werd weer druk bezocht.

Patissier Cees Holtkamp was in september opnieuw bij ons te gast, om zijn verhaal af te maken. In 1969 werd de winkel aan de Vijzelgracht geopend en werd al snel een begrip in Amsterdam. De lening voor de financiering van de winkel was dan ook snel afbetaald. Tussendoor gaf hij nog wat keukengeheimen prijs. Hij trakteerde ons op heerlijke boterkoek. Een paar dagen later werd Cees tot zijn grote verrassing door de locoburgemeester geridderd.

We brachten een bezoek aan “de mooiste bioscoop van de wereld” Tuschinski. Daar kregen we een zeer interessante rondleiding door het gebouw. In de grote zaal werden we verwelkomd met orgelspel. De organist vertelde over de geschiedenis van het theaterorgel. Vervolgens vertelde de gids over het leven van Abraham Tuschinski en kregen we daarna tijdens de rondleiding uitleg over de prachtige details van het gebouw. De koffie of thee na afloop werd ons gratis aangeboden, wat weer een glimlach bracht op het gezicht van uw penningmeester J.

De quiz was gemaakt door Ruud. De deelnemers wisten verrassend veel van de muzikale vragen te beantwoorden. Als vanouds werden de antwoorden door iedereen enthousiast meegezongen.

Oktober begon met het vieren van de 90e verjaardag van Gusta Rijgersberg. Toevallig was er extra lekker gebak van het hotel, dus dat kwam goed uit.

Deze maand was er geen gastspreker, maar we hadden wel twee leuke uitjes gepland. Allereerst gingen we naar een generale repetitie van het Nederlands Kamerorkest. Het orkest speelde een aantal delen van Pergolesi’s Stabat Mater en er werd schitterend gezongen door een sopraan en een countertenor. Na afloop had men speciaal voor ons koffie geregeld in de pantry.

Een week later gingen we op bezoek bij het Paleis op de Dam, waar we een indrukwekkende rondleiding kregen. Onze gids vertelde allerlei interessante weetjes over het paleis en het gebruik ervan. Ook de meubelen, gordijnen, behang enz. kwamen uitgebreid aan bod. Natuurlijk hebben we nog even nagepraat over al dat moois onder het genot van een kopje koffie.

In deze maand startte een grote groep bezoekers met een door Gemeente Amsterdam voor ons georganiseerde cursus Valpreventie. Tot eind januari 2025 zijn er liefst 24 cursusbijeenkomsten van steeds één uur.

Ook was er weer een leuke quiz van Jos Harte.

Buurtbewoonster Alet Klarenbeek had zichzelf aangemeld, om een verhaal te komen vertellen over “Het wel en wee van ouder worden”. In november kwam zij langs en er was veel belangstelling voor haar verhaal. Zij heeft organisatie UP! opgericht, die ouderen uitnodigt om met elkaar in gesprek te gaan over díe onderwerpen, die hen bezighouden, maar waarover zij zich niet vaak uitspreken. Het was een zeer interessante lezing.

Ondanks het slechte weer waren 19 bezoekers afgekomen op de rondleiding door “De Burcht van Berlage”. Dit is het eerste vakbondsgebouw van Nederland en ontworpen door Berlage voor de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond, de eerste nationale vakbond van Nederland. We kregen een interessante rondleiding door dit spectaculaire gebouw met zijn bijzondere details. Daarbij kregen we veel informatie over de geschiedenis van het gebouw en van de vakbond. Ook nu ontbrak de koffie na afloop niet.

Ruud sloot de maand af met een niet al te gemakkelijke quiz over het guldentijdperk en slogans van bedrijven.

Tafels en stoelen moesten begin december worden aangesleept, om alle bezoekers van ons sinterklaasfeest een zitplaats te kunnen bieden. Jip had de ruimte leuk versierd met vlaggetjes en voor passende muziek gezorgd. Sinterklaas was afwezig, maar twee Pieten zorgden voor een erg leuke ochtend. Er werd een rondje bingo gespeeld en iedereen ging naar huis met een mooi gedecoreerde en lekkere chocoladeletter. Voor de eerste drie winnaars waren er speculaaspoppen.

Ons jaarlijks kerstdiner was weer zeer geslaagd. In het sfeervol verlichte restaurant van Hotel Jakarta genoten 57 bezoekers van onze soos van een heerlijke maaltijd. Jip en Martin hadden de tafels extra mooi versierd, wat het feest nog gezelliger maakte. Het eten was weer heerlijk, de bediening geweldig en de stemming aan de diverse tafels opperbest. Al met al een was het een prachtige afsluiting van ons zeer geslaagde jubileumjaar.

Natuurlijk waren er op de laatste dag van het jaar de traditionele olie- en krentenbollen. Het was gezellig druk in de lounge en al snel werden ook de “strandstoelen” in gebruik genomen. Iedereen liet zich de olie- en krentenbollen goed smaken. Jip bedankte het bestuur voor de inzet van het afgelopen jaar. Met de beste wensen voor iedereen namen de aanwezigen afscheid van elkaar.

Voor de eerste keer boden wij onze bezoekers de gelegenheid om van 23.00 tot 01.00 uur samen de jaarwisseling te vieren. Dit gebeurde bij MaryAnne thuis. De soos zorgde voor de drankjes en de hapjes werden door de gasten zelf meegenomen. Er was behoorlijk wat belangstelling voor dit nieuwe initiatief. Om 00.00 uur hieven wij het glas en wensten elkaar een gelukkig en gezond 2025 toe. Het was een erg leuke avond en zeker voor herhaling vatbaar.

En daarmee kwam een einde aan een geweldig jaar, waar wij met gepaste trots op terug kunnen kijken. In en buiten onze gezellige accommodatie konden wij onze bezoekers weer blij maken met allerlei leuke activiteiten.

De soos is nog springlevend en biedt veel bezoekers afleiding en plezier.

Zoals elk jaar gaat onze dank uit naar de Gemeente Amsterdam, die ons financieel ondersteunt. Zonder deze subsidie en natuurlijk zonder alle vrijwillige bijdragen van onze bezoekers zou de Buurtsoos niet kunnen bestaan. Tevens onze dank aan de medewerkers en staf van Hotel Jakarta, die ons ook dit jaar weer zeer gastvrij hebben ontvangen. En natuurlijk dank aan allen binnen de Buurtsoos, die mee hebben geholpen, om iedereen weer een leuk jaar te bezorgen. Zonder jullie hulp zou dit niet mogelijk zijn geweest.

Mede namens Anneke Hoffs, Ans Koster, Marjo Kröner en MaryAnne Broekema wens ik u een fantastisch 2025 toe.

Ruud van Wees 31-12-2024