Jaaroverzicht 2015
Van nieuwkomer tot vaste waarde
Toen we in 2014 met de Buurtsoos van start gingen, hadden we geen idee, wat de toekomst ons zou brengen. De door ons gekozen formule bleek gelukkig enorm aan te slaan en in 2015 zijn we dan ook op de ingeslagen weg doorgegaan. Sommige activiteiten hebben we zelfs wat uitgebreid. Never change a winning team, al kwamen er wel een paar enthousiaste gastvrouwen bij! Ook de hulp van onze eigen ict-man Willem Hoffs, die veel bezoekers kon helpen met problemen met hun p.c., smartphone, tablet enz., werd zeer gewaardeerd.
Het afgelopen jaar is bijzonder succesvol verlopen, niet op de laatste plaats dankzij de financiële ondersteuning van het Stadsdeel. Ook werden we ondersteund door het Oranje Fonds en de Centrale Stad.
Voor een vaste groep bezoekers is de soos een belangrijk onderdeel geworden van hun leven. De opkomst is relatief hoog, waarbij ook onze gastsprekers veel publiek trekken. Ook de (veelal culturele) uitjes worden goed bezocht, met natuurlijk onze vaartochten gedurende Sail als grandioos hoogtepunt.
In januari hadden wij een vliegende start met onze meer dan geslaagde Nieuwjaarsreceptie bij MaryAnne en André Broekema thuis. Onder het genot van een hapje en een drankje werd het een bijzonder gezellige middag. Het bleek een opmaat voor een geweldig jaar.
Het was een drukke maand, met ook nog gastsprekers van Humanitas en van de Maatschappelijke en Geestelijke Gezondheidsdienst van de GGD. Ruud van Wees bracht fotocollages mee van veel van zijn avontuurlijke reizen en vertelde daarnaast een aantal spannende reisverhalen. Verder kwamen de Buurtverzorgsters zich voorstellen. Deze vrijwilligsters kunnen geweldig goed werk doen, mede ook voor onze doelgroep.
Helaas werden we ook geconfronteerd met het overlijden van Candida Colaço Belmonte en een tweetal partners van onze bezoekers. Het was goed om te zien, dat onze Buurtsoos de betrokkenen in deze moeilijke tijd tot steun kon zijn.
Begin februari gingen we “Gluren” in de prachtige woning van Mary Ravensburg en ze maakte er gelijk een gezellige bijeenkomst van. Een enorm succes was het Huiskamer-concert bij MaryAnne en André Broekema thuis. Onder grote belangstelling zong Sará Gutvill een aantal schitterende liederen.
Ook Bert Kommerij trok als gastspreker veel publiek met zijn verhaal over de opkomst van sociale media, zoals Facebook en Twitter. Als uitstapje was deze keer een bezoek aan de Amsterdam Expo georganiseerd, waar de “Giants of the Ice Age”zijn laatste dagen beleefde. Er bleek veel belangstelling voor en het was dan ook een prachtige en interessante tentoonstelling. Michael van der Vlis sloot de maand af met een schitterend verhaal over de aanleg van het Oostelijk Havengebied en de Piet Heintunnel, waar hij destijds als wethouder van de Centrale Stad mede verantwoordelijk voor was.
Na enige keren uitstel gingen we in maart dan toch “Gluren” in het huis van Jip van Leeuwen. Door de schitterende schilderijen, aardewerk en memorabilia van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam waanden wij ons in een museum. Er was een enorme belangstelling voor het verhaal van Nathan Wiersma, uitvoerend producent van Sail, die ons bijpraatte over wat ons allemaal te wachten stond bij Sail 2015.
Ons uitstapje ging eerst naar de Stopera voor een gratis lunchconcert, waarna er een bezoek aan de Portugese Synagoge volgde. Daar werden wij rondgeleid door een bijzonder enthousiaste gids. Zij wist ons vanaf het begin tot het eind zeer te boeien. Absoluut hoogtepunt deze maand was echter het optreden van Eddy Smit en twee collega’s. Waar we een leuke bescheiden introductie in de wereld van goochelen verwachtten, kregen we van drie professionele goochelaars een complete show van drie kwartier voorgeschoteld. Een dag die we niet snel zullen vergeten.
In april lieten we Pasen natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan en vonden het Paasbrood en de chocolade-eitjes gretig aftrek. Buurtbewoner Hans Bos was gastspreker met een geweldig verhaal over de geschiedenis van de scheepvaart m.b.t. het Java-eiland. Het maakte bij diverse aanwezigen veel herinneringen los, wat weer tot nieuwe verhalen leidde.
Als vervolg op het bezoek aan de Portugese Synagoge gingen we nu naar het Verzetsmuseum en de Hollandsche Schouwburg. Beide bezoeken waren zeer indrukwekkend. De dag werd afgesloten bij het prachtige Café Eik en Linde. Als gastspreker hadden we verpleegkundig specialist Agnes Helmigh, die een interessant verhaal had over het juiste gebruik van de diverse medicijnen, die door verschillende artsen aan een patiënt worden voorgeschreven.
Een absolute topper was deze maand natuurlijk de viering van het feit, dat onze Buurtsoos 1 jaar bestond. Dit feit werd onder grote belangstelling gevierd met een feestelijke koffietafel en met dans en muziek. Behalve veel van onze vaste bezoekers was ook een aantal vertegenwoordigers van diverse externe organisaties aanwezig. Al met al was het een fantastische afsluiting van het eerste jaar van onze soos, waarvan de aanwezigen volop hebben genoten.
De maand mei begon met een indrukwekkende dodenherdenking op de Kop van het Java-eiland. Veel van onze bezoekers waren daarbij aanwezig. Deze herdenking van de slachtoffers onder de personeelsleden van de voormalige Stoomvaart Maatschappij Nederland wordt dan ook door twee van onze bezoekers georganiseerd.
Het maandelijkse uitje was deze keer naar Museum Geelvinck, waar onze gastvrouw Rina als vrijwilligster werkte. Zij gaf ons een prachtige rondleiding door dit schitterende grachtenpand en had ook voor heerlijk zelfgemaakt appelgebak gezorgd.
Ook gingen we Gluren bij de Buren, in dit geval bij Carmen. We genoten van haar mooie huis, het schitterende uitzicht en van haar royale gastvrijheid.
We begonnen juni met prachtig weer en konden weer eens heerlijk buiten zitten. Er werd voor het eerst een potje jeu de boules gespeeld, maar deze nieuwe activiteit zou geen vervolg krijgen. Ons uitje naar het Pianola Museum werd goed bezocht. Naast een interessant verhaal waren er ook leuke demonstraties van de diverse pianola’s. Met heerlijk appelgebak (alweer) met slagroom werd deze gezellige middag afgesloten.
Onze gastheer Oliver Gastrobar ging met dezelfde eigenaar door onder een nieuwe naam en met een nieuwe menukaart. Met verschillende activiteiten (Comedy Café, bingoavond en haringproeverij) werd dit gevierd. De officiële opening, van wat nu Café Restaurant KAAS heet, werd op traditioneel Joodse wijze verricht door onze eigen Jip.
Wederom was een medewerker van Sail uitgenodigd als gastspreker. Aart Hiemstra, directeur nautische zaken van Sail en voormalig adjunct-havenmeester van Amsterdam, wist de aanwezigen niet alleen te boeien met veel interessante informatie over Sail, maar hij kon ons ook nog van alles vertellen over de geschiedenis van en de toekomstplannen voor het Java-eiland. We zien hem graag nog eens terug.
Onder een wolkenloze hemel werd 1 juli de eerste vaartocht van het jaar gehouden. Deze keer werd er gevaren langs de eilanden in de directe omgeving en deels die in de binnenstad. Het werd weer een onvergetelijke dag. Er zouden nog meerdere tochten volgen.
Dankzij het mooie weer bereikten de opkomsten op de soos recordhoogten, tot wel bijna 40 bezoekers. Toen we op ijs trakteerden, waren de dozen dan ook snel leeg.
Er was veel belangstelling voor het bezoek aan Gebouw de Bazel, waar nu Stadsarchief Amsterdam gehuisvest is. We kregen een paar hoogtepunten van het gebouw te zien. Niet alleen de mooie architectuur maar vooral de geschiedenis van de opdrachtgever voor dit gebouw, de Nederlandsche Handel-Maatschappij, de geschiedenis van het gebouw zelf en de informatie over architect Karel de Bazel maakte het tot een bijzonder interessant geheel.
Begin augustus werd het laatste grachtentochtje gevaren, met ook een uitstapje richting het Westelijk Havengebied. Het was een mooie afsluiting. Een paar dagen later kregen we het verzoek, om mee te werken aan een tv-programma rondom Sail. Een aantal van onze bezoekers werd geïnterviewd met de vragen “Heeft u er zin in?” en “Bent u er klaar voor?”. Een dag voor Sail werd een selectie daarvan uitgezonden op NPO1 en stond onze Buurtsoos op de landelijke kaart!
Jacqueline Bos vertelde als gastspreker over de verschrikkingen, die haar familie tijdens en na de 2e W.O. in Indonesië had meegemaakt. Haar verhaal over o.a. de Jappenkampen maakte veel los bij de toehoorders.
Het voor velen onbetwist hoogtepunt van dit jaar waren de rondvaarten tijdens Sail. Mede dankzij een subsidie van het Oranje Fonds konden 60 personen genieten van een onvergetelijke rondvaart. Drie dagen achtereen werd er met een motorsloep twee uur lang langs de mooiste plekjes van Sail gevaren. Onderweg kreeg iedereen ook nog wat te drinken en te snoepen. Voor velen was het de eerste keer, dat zij Sail vanaf het water konden meemaken. Het waren absoluut topdagen!
September begon met regen, maar tijdens de buurtborrel in Java-Blend, waar veel van onze bezoekers aanwezig waren, was het prachtig weer. Jip had een zilveren Olympische medaille uit 1964 bij zich van zwemster Ada Kok, wat toch wel heel speciaal was. Bijzonder geslaagd was ook het bezoek aan Museum 't Kromhout, waar de vrijwilligers vol trots en met veel enthousiasme de geschiedenis van dit gebouw vertelden en allerlei motoren lieten zien en draaien, die in de loop der jaren door hen gerestaureerd waren
Bij thuiskomst hiervan kregen we het bericht, dat ons onderkomen restaurant KAAS per direct gesloten was. Dat was natuurlijk even schrikken. Letterlijk binnen een half uur konden we echter geregeld krijgen, dat we voortaan bij Koffiehuis Java-Blend terecht konden. Al de volgende ochtend, op 23 september, zaten we daar met 26 man en voelden ons gelijk thuis. Het gaf ons ook de mogelijkheid om vanaf oktober naast de vrijdag voortaan op dinsdag open te zijn i.p.v. op woensdag en de eindtijd te veranderen naar 12.30 uur
.
In oktober was Piet Boogert, General Manager van het Lloyd Hotel, onze eerste gastspreker in Java-Blend. Hij trakteerde namens het hotel op appeltaart met slagroom. Zijn verhaal over de geschiedenis van dit markante hotel was bijzonder interessant. Hij vertelde over de landverhuizers, het tijdperk dat het gebouw als gevangenis werd gebruikt, hoe het later werd verhuurd aan kunstenaars, tot aan de functie die het gebouw nu heeft als designhotel en cultuurplek. Prachtig verhaal!
Een enorm succes was ons uitje naar de Brood- en banketschool in de Elandsstraat, waar liefst 30 van onze bezoekers (voor meer was geen plaats) voor slechts € 5,00 p.p. getrakteerd werden op een uitgebreide High Tea. De aanwezigen lieten zich de soep, broodjes, petit fours, bonbons, scones enz. goed smaken. Wat overbleef werd in leuke doosjes mee naar huis genomen of uitgedeeld bij de volgende soosdag.
We maakten in november een goede start met gastspreker Christel van der Craats van Pakhuis de Zwijger. Zij gaf ons uitgebreide informatie over het culturele programma rondom het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie in 2016. Deels vindt dat plaats op de Kop van het Java-eiland, waar 10 weken lang een Campus geplaatst wordt. Ook wij als bewoners kunnen daarin participeren en we krijgen zelfs een eigen ruimte.
Helaas viel te betreuren, dat Herman Sjouwerman overleed. Hij was al geruime tijd ziek.
Ons uitje ging deze maand naar het Tropenmuseum. Dit is prachtig verbouwd en er was een mooie expositie over “The Sixties”, een tijdperk dat onze doelgroep natuurlijk zeer aanspreekt. Liefst 32 bezoekers gaven zich hiervoor op en kregen een interessante rondleiding. Daarin kreeg men meer te horen over de achtergronden van dat tijdperk, zodat alles duidelijker werd en meer begon te leven.
Er werden opnieuw opnames gemaakt bij een van onze bijeenkomsten, nu voor een documentaire over allerlei organisaties in het Stadsdeel, die van de Centrale Stad subsidie hadden gekregen voor bewonersinitiatieven. Het was net een gezellige drukte, dus stonden we er weer goed op.
Begin december werden we verrast door de komst van Sinterklaas en Zwarte Piet. Veertig bezoekers zongen hen toe en genoten ondertussen van warme chocolademelk met slagroom en van een stukje banketstaaf. Piet deelde kwistig pepernoten uit en na een tijdje gezellig met ons gesproken te hebben, ging Sint naar zijn volgende klus. Wel liet hij voor iedereen nog een paar cadeautjes achter, wat zeer werd gewaardeerd.
Als gastspreker was deze keer Arianne den Haan uitgenodigd. Zij werkt voor ViiA, een uitzendbureau voor vrijwilligers in Amsterdam Oost. Zij legde uit, wat haar bureau allemaal doet om vrijwilligers en organisaties samen te brengen en welke grote rol vrijwilligerswerk speelt in onze maatschappij.
Om diverse praktische redenen werd er voor gekozen, om aan ons bewonersinitiatief een formele status te geven. Vanaf 9 december is Buurtsoos Java-eiland dan ook officieel een stichting.
Een van de hoogtepunten van dit jaar was ongetwijfeld het Kerstdiner, wat dit jaar in het Lloyd Hotel plaatsvond. Het recordaantal van 67 personen genoot niet alleen van een heerlijke maaltijd, maar ook van een schitterend optreden van het duo Hanna en Frits van het Jordaan Cabaret, wat aangeboden werd door een anonieme sponsor met een groot hart voor onze soos. Zij zorgden met een geweldige show met Amsterdamse meezingers voor een gezellige omlijsting van deze bijzonder geslaagde avond.
Met heerlijke oliebollen en appelflappen werd dit fantastische jaar feestelijk afgesloten.
Er is ondertussen zoveel gebeurd en georganiseerd, dat het nauwelijks te geloven is, dat we pas vorig jaar met de Buurtsoos zijn begonnen. Zoals eerder gezegd, is de soos voor veel mensen al een vast onderdeel van hun sociale leven geworden. De opkomst is daarbij over het algemeen bijzonder hoog. We gaan dan ook vrolijk op de ingeslagen weg verder en hebben ook voor 2016 allerlei leuke plannetjes, om er voor iedereen weer een geweldig jaar van te maken. Hopelijk zien wij u allen dit jaar weer in goede gezondheid terug.
Mede namens Ria van der Meulen, MaryAnne Broekema, Joop Ploeger en Jip van Leeuwen wens ik u een fantastisch jaar toe.
Ruud van Wees